Per-Gunnar Thoresen om fosterets tilværelse: 

 

Fosteret holder pusten under svangerskapet:


Hvis du som leser dette holder pusten i 10 sekunder vil du merke at dette ikke volder noe besvær. Like lett er det for barnet i mors liv å holde pusten i hele svangerskapet. Dette kommer av at barnet får det surstoffet det trenger gjennom navlestrengen. Senteret som varsler om lavt surstoffinnhold i blodet når vi holder pusten lenge, og fremsetter krav til oss om å puste igjen, registrerer ikke fall i surstoffinnholdet i barnets blod så lenge det får oksygen nok gjennom navlestrengen. Blodet som sirkulerer gjennom lungevevet hos fosteret avgir gasser til barnets lunger. Mens fosteret fortsatt befinner seg i mors liv omgitt av veske, fylles lungene med luft avgitt fra barnets blod. Det er altså absolutt feil når det blir hevdet at barnet foretar pusteøvelser mens det er i mors liv. Riktignok kan det trene på å bruke mellomgulvet og bukpressen, men luftveien er konstant helt lukket. Luftveien forblir lukket helt til barnet etter fødselen kjenner at luftveiene er frie. Det er en livsbetingelse for barnet at disse mekanismer fungerer. Lukkerefleksen for luftveien, kalt dykkerefleksen, som er sterk ved fødselen, er et genetisk instinkt. Det svekkes gradvis i løpet av de første 6 måneder etter fødselen. Spebarn stenger luftveien raskt om de kommer under vann i dette tidsrommet, f.eks. ved bading i basseng. Ved bassengtrening med spebarn vil refleksen kunne opprettholdes ut over de første 6 måneder.

Jeg ser stadig at det gis feil opplysninger om disse forhold vedrørende fosterets tilværelse, og synes derfor at det er viktig å gi denne informasjonen. Senest i NRK sitt program Newton 30.08.2015 ble det feilaktig gitt informasjon om at fosteret trekker fostervann ned i lungene, og puster fostervann inn og ut av lungene. Dette er altså feil! I lungene produseres det en begrenset mengde lungevæske av en annen beskaffenhet enn fostervann. Denne væsken har lav overflatespenning sammenlignet med overflatespenningen i vann. Væsken fordeler seg over lungenes innvendige flater som en tynn film og "smører" disse. Den lave overflatespenningen sikrer at luftblærene, alveolene, ikke kollapser, noe de ville gjort om det bare var en hinne av vann på flatene.

Fosteret svømmer i sin egen urin under hele fostertilværelsen

Fødselslegen som medvirket i Newton hevder også i korrespondanse med NRK at fostervannet produseres i lungene. Det er også feil. Fostervannet kunne tenkes å være produsert av morkaken og hinnene som omgir fosteret, eller at det produseres i barnets munn av spyttkjertlene. Men hva om det er fosteret som har tisset, og at fostervannet hovedsakelig er urin fra fosteret. Fosterets blod tilføres en særdeles høyverdig næringsrik "ekstrakt" gjennom morkaken uten "emballasje". Det er ingen ingredienser der som skal skilles ut i fosterets nyrer. Og de "avfallsstoffer" som dannes ved fosterets vekst og tilflyter fosterets blod blir antakelig i det vesentlige skilt ut gjennom morkaken over i morens blod, og gjennom hennes nyrer ut av systemet. Så fosterets nyrer lager antakelig ikke urin slik vi kjenner den, men en så og si ren væske, som muligens da blir fostervann. Så at fosteret svømmer i sin egen urin under hele fostertilværelsen må ses på som en mulig teori som videre forskning mest sannsynlig kan bekrefte. Det skulle være mulig å ta prøver fra døde fosters urinblære for analyse, og avdekke om urin fra fosteret kan være kilden til fostervannet. I så fall kan en også tenke seg at mengden fostervann reguleres av fosterets evne til å tisse. For når trykket utenfor fosteret blir like høyt som inne i fosterets blære, blir det ikke lenger mulig for fosteret å tisse med mindre det bruker bukpressen og skaper høyere trykk i urinblæra. Fosteret har en uregelmessig overflate og fyller ikke ut rommet i den sekken det ligger i. Så i første rekke bidrar fostervannet til å fylle opp sekken. Kanskje tøyes også sekken litt mer ut og fylles mer så fosteret lettere kan bevege seg ved at fosteret evner å tisse litt mer.

Legeforeningens uttalelse:

Ved henvendelse til legeforeningen om de feilaktige uttalelsene til barnelegen i NRK programmet Newton svarer foreningen med å hevde at legen er en anerkjent barnelege. De tar barnelegen i forsvar, og velger å ikke foreta seg noe for å rette på legenes feilaktige oppfatninger om ovennevnte forhold.

 

Til hovedsiden min hvor du kan lese om:

Kosmologi
Eksklusive bokhyller
Ved i sekk utstyr
Vingemaster til seilbåter
Tredimensjonal tegning
Patentbeskyttelse
M.m.